Följ Utis & Paddis äventyr

Det är genom två bilderböcker och en app för Ipad användare som Utis och Paddis påbörjade sina äventyr. Samtidigt som de löser olika mysterier får läsaren lära sig lite om historia och geografi.

I augusti 2013 lanserade Marite Productions den första tryckta barnboken som heter Skärgårdsgåtan. Boken börjar med att en dag hittar Utis och Paddis ett mystiskt brev och en harpunspets i en flaska utanför Utklippan. De båda vännerna måste nu lösa en gåta. En spännande färd väntar dem.  Äventyret är en resa i tiden i Karlskronas skärgård. Läsare får möjlighet till en inblick i skärgårdslivet.

I mars 2014 kom uppföljaren ut, Utis och Paddis löser stengåtan, i form av både tryckt bok och en app för iPad-användare. Det handlar om en vild jakt på en hemlighetsfull sten. Jakten går genom flera av Karlskronas spännande historiska platser, längs sydkusten med hjälp av sjöhästar och spårvagn till Malmö och dess kulturarv där också gåtan får sin lösning.

Appen för Ipad-användare är en uppläsning med 20 lätt men livfullt animerade sidor. Bilderna är färgglada och roliga. Lyssnaren är själv aktiv i sagan genom att växla sida. I appen kan man leta rätt på, ”trolla fram” och ”trolla bort” en liten gubbe som gömmer sig på alla sidor. Utöver huvudberättelsen finns en kort inledning där man kan lära känna huvudfigurerna.

Båda bilderböckerna och appen är för barn mellan fyra och åta år. I slutet av båda böcker finns information riktad till den vuxne om de platser som Utis och Paddis besöker och historisk bakgrund till olika händelser i berättelsen. Det finns möjlighet i appen att jämföra de tecknade bilderna med fotografier av de verkliga platserna.

 

 

Top