Skärgårdsgåtan

I den sydostligaste delen av Sverige, långt ute i havet finns en ö som heter Utklippan. På Utklippan bor sälen Utis och paddan Paddis. De hittar ett mystiskt brev och en harpunspets i en flaska. För att hitta svaret på vad det är ger de sig ut på ett äventyr. Ledtrådarna avlöser varandra. Det väntar en spännande resa.

Skärgårdsgåtan är en bok som ska läsas av vuxna för barn mellan fyra och sju år och är en bok för alla nyfikna. I efterordet finns förklaring om alla platser, djur, människor och statyer som Utis och Paddis möter, då det är verkligheten med både fakta och skrönor som gav inspiration till själva berättelsen. Bokens upplägg skapar möjligheter för ökat samspel och kommunikation mellan vuxna och barn.

Skärgårdsgåtan uppmärksammades av media både i Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Blekinge Posten, Vårt Karlskrona och SR/Radio Blekinge vid lanseringen. Media lyfte fram både innehållet i sagan, illustrationer och upplägget.

SR/P4 Blekinge beskrev Skärgårdsgåtan som är ”ett lärorikt äventyr bland kobbar och skär”. Enligt Blekinge Posten boken innehåller häftiga äventyr och Vårt Karlskrona skrev om ”Utis och Paddis strapatser”. Blekinge Läns tidning noterade att boken väcker nyfikenhet och upptäckarlust. Blekinge Posten skrev ”det annorlunda är att Skärgårdsgåtan inte bara är en sagobok utan samtidigt en faktabok som kan intressera även vuxna”.

 

ISBN: 9789198123203        

Skärgårdsgåtan

av Nijole Almlöf, Camilla Olsen

Utgiven: 2014-07

Illustratör: Negin Armon

Top